Арт-знайомство «ПАРАДЖАНОВ СЕРГІЙ. КНИГА У КАДРІ: «ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ» (До 100-річчя від дня народження українського режисера)

Сергій Параджанов – культовий автор, для якого слова та музика були важливим, але йому було цікаво робити кіно, яке до нього раніше не знімали.


100 років виповнилося б 9 січня 2024 року кінорежисеру Сергію Параджанову. Його фільми – «Тіні забутих предків», «Колір граната», «Перший хлопець» і багато інших стали класикою.

Міжнародне визнання прийшло до Сергія Параджанова після екранізації в 1964 році повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у 21-й країні.

Про себе сам митець казав: «Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм». Саме за фільми, які не вписувалися в стандарти радянської влади, Сергій Параджанов був тричі заарештований.

Під арештом Параджанов збирав усілякий непотріб – газетні вирізки, ґудзики, шнурки, дроти, висушені рослини – і з цього творив.

Коли у режисера забрали олівці, то він почав збирати кришки від молочних пляшок. На них видавлював цвяхом портрети відомих людей. Потім заливав фольгу смолою і виходили «талери Параджанова». Декілька з них навіть надсилали на психіатричну експертизу, але замість бажаних для тодішньої влади підтверджень, що Параджанов «неадекватний», отримували повідомлення: «Неймовірно талановитий».

Сергій Параджанов не був упевнений, що повернеться додому вже після ув’язнення. Навпаки. За словами людей, з якими він листувався, він вважав, що помре у в'язниці. Саме тому створив колаж з усього, що було під руками – «Оплакування кінорежисера на тлі гори Арарат». Творив не тільки Параджанов, але і співкамерники. Кінорежисер просив, щоб вони малювали все, що їм цікаво, турбувало на той момент. Із в'язниці Параджанов привіз 300 альбом із портретами і замальовками і 8 сценаріїв фільмів.

До Параджанова ставилися як до творчої людини. Його призначили начальником пожежного поста, а крім того, він допомагав заарештованим розвиватися творчо.
За ґратами Параджанову стає погано – він страждає від діабету та хвороби легень. Тож відомі культурні закордонні діячі створюють комітет із порятунку митця. Звертаються до радянського уряду з проханням звільнити Параджанова, проте листи залишаються без відповіді.

Після п’ятирічного ув’язнення (яке насправді було довшим за зазначений термін) Сергій Параджанов вийшов на волю кволим старим чоловіком. Але він все ще хотів знімати кіно.

У 1988 році Сергій Параджанов дав своє останнє інтерв’ю... українською мовою. Розповідав про київську прем'єру фільму «Ашик-Керіб», а в кінці бесіди сказав: «Хай живе Україна! Хай живе український націоналізм у тому сенсі, у якому його розумію я: не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!»

https://stus.center/p/paradzhanov-sergii-iosipovich-75389
Параджанов Сергій Йосипович

https://moviegram.com.ua/wild-horses-of-fire/
Україна традиційно-міфічна: порівнюємо фільм і повість «Тіні забутих предків»
Як це знімав Сергій Параджанов і писав Михайло Коцюбинський

https://suspilne.media/culture/95586-pitanna-viddcuttiv-ta-obraznosti-ak-divitisa-filmi-sergia-paradzanova/
Питання відчуттів та образності. Як дивитися фільми Сергія Параджанова

https://afisha.bigmir.net/iskusstvo/2223638-sergej-paradzhanov-chego-my-ne-znaem-o-rezhissere
Сергій Параджанов: Чого ми не знаємо про режисера

https://www.youtube.com/watch?v=7XIKCYwfhqA
Сергій Параджанов: режисер легендарних "Тіней Забутих предків" | Культові українці. Незалежні люди

https://www.youtube.com/watch?v=8Oo28M6ny6g
"ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ" - ПЕРЕМОГА УКРАЇНИ! В чому їхня геніальність?

Про фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків"

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Музична розвідка «Марко Полторацький. Славетний патріарх української музики». (До 295-річчя від дня народження) Золотий баритон XVIII стол...