«Їмо вдома: традиційні страви Чернігівського краю»

 Про традиційні чернігівські страви - етнорозвідка відділу мистецтв Чернігівської обласної бібліотеки для дітей «Їмо вдома: традиційні страви Чернігівського краю».


Традиційна кухня в Україні створювалася протягом багатьох століть і у неї давня історія. У нас завжди до приготування їжі ставилися відповідально, а вміння смачно готувати вважалося мистецтвом.

Українська кухня надзвичайно унікальна й водночас багата на вишукані та смачні страви. Кожен регіон має власні особливі та улюблені традиційні рецепти.

Наприклад, на Чернігово-Сіверському Поліссі готують ситно, смачно і ґрунтовно, адже в меню багато страв з грибами, картоплею, рибою та найрізноманітніших напоїв з ягодами.
Багато видів дерунів, які або випікають тільки з картоплі, з додаванням по рецепту яєць та борошна, і то зовсім трохи, або з начинкою - м’ясною, грибною, сирною.

У Чернігівській області із задоволенням пригощають печенею – це страва в горщиках, до її складу входять картопля, квашена капуста і м'ясо.

У Городнянській громаді Чернігівщини є власний рецепт приготування картоплі - булани. Це проста повсякденна страва, яка дещо нагадує кльоцки. Подавали їх як окрему страву, разом із м’ясом чи супами, щедро приправляли шкварками, смаженою цибулею, сметаною чи капустою.

А на солодке – пиріжки з калиною, адже Чернігівщина багата на ягоди.

Дізнайтеся більше про чернігівські страви та пройдіть тест на знання кухні Чернігівщини за посиланнями:

Чернігівські страви. Частина І. Борщ із сушених карасів, юшка з кишечками, капусняк, подвійна уха

https://pechera.info/news/431-cernigivski-stravi-castina-i-borshh-iz-susenix-karasiv-iuska-z-kiseckami-kapusniak-podviina-uxa.html

«Гартаначка», «жаренка», «деруха», «гурки». Чернігівські страви, частина ІІ

https://pechera.info/news/449-gartanacka-zarenka-deruxa-gurki-cernigivski-stravi-castina-ii.html

Чернігівські страви. Частина ІІІ.  Місцеві десерти - «кваша», «бабка», «налисники», киселі

https://pechera.info/news/481-cernigivski-stravi-castina-iii-miscevi-deserti-kvasa-babka-nalisniki-kiseli.html

ТЕСТ. Гартаначка, калатуша, ґугаль і борщ по-сіверський. Що ви знаєте про чернігівську кухню?

https://pechera.info/tests/15-gartanachka-kalatusha-ual--borsch-posverski-scho-vi-znate-pro-cherngvsku-kuhnyu.html


Немає коментарів:

Дописати коментар

«Творець київського Парижа» (до 170-річчя від дня народження Георгія Павловича Шлейфера (1855-1913), українського архітектора) – проєкт «Народжені Україною…»

У 2025 році виповнюється 170 років з дня народження видатного київського архітектора, громадського діяча, підприємця та колекціонера Георгія...