Про багатство української кухні, про смачні візитівки регіонів та чим пригощають у різних куточках нашої країни розповідає інформаційно-пізнавальна виставка «Фуд-гід Україною» (регіональні особливості страв українців) із проєкту «Смачна Україна», яка знаходиться у відділі мистецтв Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.
Кожен регіон має власні особливі та улюблені традиційні рецепти, які обов'язково варто спробувати.
Наприклад, у ПІВНІЧНИХ ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ готують ситно, смачно і ґрунтовно. Ці краї славляться урожаєм картоплі, і це позначилося на особливостях місцевої кухні.
На Поліссі одна з улюблених страв – це оладки з тертої картоплі – деруни, або драники. У Коростені Житомирської області з цієї страви зробили бренд: тут щорічно проводять Міжнародний фестиваль дерунів, куди з'їжджаються проявити своє мистецтво кухарі зі всієї України і не тільки. А в парку, де він проходить, навіть встановили пам'ятник деруну.
Деруни з начинкою: традиційно їх робили із сиром і тушкували в печі. Зараз популярні деруни з грибами, м'ясом, тертим сиром.
У Чернігівській області із задоволенням пригощають печенею – це страва в горщиках, до її складу входять картопля, квашена капуста і м'ясо. У Городнянській громаді Чернігівщини є власний рецепт приготування картоплі — булани. Це проста повсякденна страва, яка дещо нагадує кльоцки. Подавали їх як окрему страву, разом із м’ясом чи супами, щедро приправляли шкварками, смаженою цибулею, сметаною чи капустою. А на солодке – пиріжки з калиною, адже Чернігівщина багата на ягоди.
Ще один рецепт печені в горщиках, яку готують на Сумщині, оригінальний тим, що з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. Усе це готується з болгарським перцем, сметаною і сиром. Ще одна варіація: м'ясо, квасоля, гриби і сметана. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Є ще шпундра — традиційна страва зі свинини та буряків. Зараз про неї почуєш не часто, а проте в деяких селах Сумщини шпундру готують і донині.
Київщина багата на різноманітні страви. Тут можна спробувати меню багатьох країн світу. Але найсмачнішим є рецепт котлет по-київськи: всередину смаженого у фритюрі курячого філе кладуть шматочок вершкового масла, сир, зелень, обмазують яйцем і панірують у сухарях. Вона виходить соковитою та смачною.
Якщо перерахувати головні особливості київського борщу, то вони будуть такими. По-перше, київський борщ завжди готували щонайменше з двох видів м’яса, віддаючи перевагу яловичині, а не свинині. Головними приправами були лаврове листя, чорний перець, в’ялені груші та чорнослив.
На солодке до столу подавали сухе варення або ж київські цукати: чорнослив зі сливи-угорки, абрикоси, персики в цукрі, волоські горіхи в цукрі, тощо.
У різних областях країни ви знайдете унікальні страви, що відображають місцеві традиції, уподобання та доступні інгредієнти. Завітайте до бібліотеки та пориньте у світ автентичних українських страв по регіонах!
Немає коментарів:
Дописати коментар