Музична розвідка «Марко Полторацький. Славетний патріарх української музики». (До 295-річчя від дня народження)
Золотий баритон XVIII століття, перший український професійний оперний співак, український співак, який зачарував італійську оперу, музикант і педагог із сотенного містечка Сосниці Чернігівського козацького полку. Мова про Марка Федоровича Полторацького.

Ще в юні роки його музичні здібності оцінив граф Олексій Розумовський. За його протекцією Марко перебрався до Санкт-Петербурга, де очолював придворні хорові колективи, а пізніше отримав дворянське звання та чин дійсного статського радника. Учнями Полторацького були відомі українські композитори Дмитро Бортнянський та Максим Березовський.

У 21 рік Марко першим серед українських артистів був зарахований до італійської оперної трупи, бо його голос не поступався голосам найкращих італійських артистів

Марко Федорович був меценатом і благодійником. Побудував церкву, школу для сільських дітей, допомагав бідним. Був одружений з Агафоклією Шишковою, що походила з відомого дворянського роду. Мав 22 дітей. Серед них – генерали, літератори, очільник Монетного двору, кіннозаводчик.

Помер М.Ф.Полторацький 24 квітня 1795р. Похований у росії. Ім’ям Марка Полторацького названа дитяча музична школа у його рідній Сосниці.

Пропонуємо більше дізнатися про нашого видатного земляка :

Марко Полторацький: український співак, який зачарував італійську оперу
http://surl.li/swgym

Рід Полторацьких: козаки, митці, лікарі
https://www.0462.ua/news/3657972/rid-poltorackih-kozaki-mitci-likari

Марко Полторацький. Патріарх із бас-баритоном
https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2690157-marko-poltorackij-patriarh-iz-basbaritonom.html


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Музична розвідка «Марко Полторацький. Славетний патріарх української музики». (До 295-річчя від дня народження) Золотий баритон XVIII стол...